Regula de doua secunde

Fiindcă vine sezonul cald tendința de a apăsa tot mai mult pedala de accelerație este tot mai tentantă pentru mulți dintre șoferi.
Nu tot timpul experiența ne va scoate din orice situație, ci mai degrabă conduita preventivă .
Pastrarea distanței față de autoturismele care ruleaza în fața și menținerea sporită a atenției ne poate oferi suficient timp pentru a frâna în siguranță și totodată pentru a evita situații neplăcute.
Există REGULA CELOR DOUĂ SECUNDE, care ne spune că între noi și autoturismul care rulează în față ar trebui să fie un timp de cel puțin două secunde, pentru a frâna în condiții de siguranță.
Nouă, oamenilor, ne trebuie intre 0,5 si o secundă timp de procesare a informatiilor pe care le primim, să luăm decizii și ca mai apoi să acționăm. În această secundă, mașina rulează, ca mai apoi să înceapă distanța de frânare, iar pentru a ne opri în siguranță trebuie sa luați în calcul o serie de factori, cum ar fi :
– viteza;
– calitatea pneurilor;
– textura asfaltului;
– condițiile de vreme.
Distanța de frânare fiind mai mică sau mai mare în funcție de acești factori.
Se recomandă ca în cazul condițiilor de vreme nefavorabile să se dubleze durata de timp pentru ca frânarea să poata fi realizată în condiții de siguranță și anume a se lasa o distanță de minim patru secunde.
Orientativ vom expune cateva cifre în ceea ce privește distanța de frânare in funcție de viteză. Aceste cifre sunt date rezultate în urma unor studii :
– la 30 km/h = 16,6 m
– la 50 km/h = 27,8 m
– la 70 km/h = 38,8 m
– la 90 km/h = 50 m.
Mărirea vitezei în mod nejustificat nu ne ajută nici măcar pe traseele lungi cu mai mult de câteva minute, iar păstrarea distanței de siguranță este decisivă.
Cel mai important este să ajungeți în siguranță acolo unde vă propuneți. Respectati deci regula celor doua secunde!

Despre noi

Suntem de peste 5 ani pe piața școlilor de șoferi din Bacău, iar experiența unora dintre instructorii noștri este mult mai mare. Și nu doar acest aspect este cel mai important, ci faptul că personalizăm pregătirea fiecărui cursant în funcție de nevoile sale.

Contacteaza-ne