Nu știu cât este o modă, un moft sau pur și simplu acel „am uitat!”. Folosirea centurei de siguranță nu trebuie privită ca o regulă (subliniez aici că unii șoferi au și ideea de a demonstra că pot încălca regulile de siguranță), iar o simplă greșeală nu neapărat că ar putea fi fatală, ci s-ar putea să ne marcheze pentru tot restul vieții.
„-Mă jenează!”, „-Mă strânge!”, „Nu am nevoie în spate de centură!” etc. Necesitatea unui pretext nu va înlocui elementul de siguranță în contextul unui accident, iar procesul de conștientizare trebuie stimulat. Am adăugat un link către un scurt clip ce poate avea impact emoțional, dar care simulează destul de bine ce se întâmplă cu un șofer care nu poartă centura de siguranță https://youtu.be/d7iYZPp2zYY . Reamintesc necesitatea folosirii centurei de siguranță pe bancheta din spate și voi invoca aici cât de important este acest aspect:
– Asupra unui adult cu o greutate de aproximativ 80kg care stă pe bancheta din spate fără centura, în cazul opririi mașinii într-un obstacol fix cu o viteza de aproximativ 50 km/h va fi exercitată o forță de aproximativ două tone.
– Asupra unui copil de aproximativ 25 kg în aceleași condiții este exercitată o forță de până la o tonă.
– Ocupanții scaunelor din față în cazul unui impact dacă vor folosi dispozitivele de siguranță vor pleca în față dar vor fi opriți de acestea și practic trași înapoi în scaun.
– Airbagurile nu își mai pot îndeplini rolul de protecție în contextul nefolosirii centurei de siguranță și chiar pot deveni letale.
– Este inutilă folosirea centurei de siguranță pentru șofer și pasagerul din dreapta sau chiar vor fi uciși de ocupanții banchetelor din spate în contextul nefolosirii centurei de siguranță. Un simplu exemplu: șoferul folosește centura de siguranță, dar pasagerul din spatele nu, în momentul impactului șoferul este protejat de centură, fiind oprit și tras înapoi în scaun plus airbagul care îi protejează capul. În același moment pasagerul din spate este proiectat în scaunul șoferului cu o forță de două tone, în fața căruia practic scaunul nu înseamnă nimic, practic șoferul fiind strivit între pasager și bordul mașinii.
Concluzia?
Gândiți-va la siguranța dumneavoastră, dar nu uitați că pe scaunele din față se află cei dragi vouă, la care țineți cu siguranță. Prin utilizarea centurei de siguranță vă protejați integritatea corporală cât și pe a celor dragi vouă.