Trecerile la nivel de cale ferata

Exista o tipologie a trecerilor la nivel de cale ferata si anume:

Trecerile la nivel de cale ferata

1.Trecerea la nivel cu calea ferata simpla/dubla, fara bariere prevazuta cu semnale luminoase (fig nr. 1) :
Se intalneste la trecerea la nivel cu o cale ferata simpla/dubla, fara bariere care este prevazuta cu semnale luminoase si sonore.
Aprinderea concomitenta a semnalului luminos de culoare rosie si a celui sonor semnifica apropierea trenului. In aceasta situatie conducatorul auto este obligat sa opreasca, fara a depasi indicatorul .

2.Trecerea la nivel cu calea ferata cu bariere sau semibariere (fig. nr. 2) :
Se intalneste la trecerea la nivel cu calea ferata simpla /dubla cu bariera sau semibariera. Conducătorul care se aproprie de o trecere la nivel cu cale ferata curenta va reduce viteza.
Cand barierele sunt ridicate conducatorii de vehicule sunt obligati sa circule cu viteza redusa si sa se asigure ca din stanga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar.
Daca barierele sunt coborate sau in curs de coborare conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca.

3.Trecerea la nivel de cale ferata cu bariere sau semibariere prevazuta cu semnalizare automata (fig. nr.3):
Cand barierele/semibarierele sunt ridicate, obliga conducatorii de vehicule sa circule cu viteza redusa si sa se asigure ca din stanga sau din dreapta nu se apropie un vehicul feroviar. Semnalizarea de interzicere a circulatiei rutiere se realizeaza:
• optic, prin functionarea dispozitivelor cu lumini intermitent – alternative rosii,
• acustic, prin emiterea de semnale sonore intermitente,
• prin coborarea in pozitie orizontala a semibarierelor.

De retinut este faptul ca semnalizarea de interzicere a circulatiei rutiere se considera realizata chiar si numai in una din următoarele situatii:
• prin aprinderea unei singure unităti luminoase a dispozitivului cu lumina intermitent – alternativa rosie,
• prin functionarea sistemului sonor,
• prin pozitia orizontala a unei singure semibariere.

4.Trecerea la nivel cu calea ferata fara bariere sau semibariere (prevazuta numai cu indicatoare rutiere – Crucea Sfantului Andrei ) (fig. nr. 4) :
Se reduce viteza si se va opri in locul de maxima vizibilitate fara a depasi indicatorul sau marcajul de oprire, se asigura de pe loc si se continua drumul daca nu sunt alte pericole.

  1. Trecerea la nivel cu calea ferata industriala (fig. nr. 5) :
    Obligatii:
    • se circula cu prudenta,
    • se respectă semnalul agentului de cale ferată.

De luat in considerare este faptul ca niciodata cele cateva secunde sau minute pe care consideram ca le castigam daca fortam anumite situatii si nu respectam regulile de circulatie, nu vor putea compensa niciodata o viata. Nu faptul ca exista posibilitatea de a fi sanctionati trebuie sa ne tina sub control, ci ratiunea si responabilitatea.

Atentie sporita deci, la trecerile la nivel de cale ferata!

Despre noi

Suntem de peste 5 ani pe piața școlilor de șoferi din Bacău, iar experiența unora dintre instructorii noștri este mult mai mare. Și nu doar acest aspect este cel mai important, ci faptul că personalizăm pregătirea fiecărui cursant în funcție de nevoile sale.

Contacteaza-ne