Cum afecteaza cortizolul si adrenalina procesul de invatare al conducerii si evolutia din timpul examenului ?

Gândurile noastre sunt fluxuri de energie care dincolo de faptul că vor căuta corespondentul energetic în Univers, vor provoca la nivelul organismului eliberarea unor cantități de hormoni care nu sunt benefici în momentul în care desfășurăm activități care sunt bazate pe rațiune.


Voi trece direct la subiect, iar ce ne interesează pe noi este controlul pe care și-l dorește fiecare viitor șofer asupra lucrurilor noi pe care dorește să și le însușească.


În momentul în care o persoană se înscrie la școala de șoferi sau își planifică în minte să o facă pe o dată precisă din viitorul apropiat, începe să culeagă informații despre ce presupune o școlarizare, despre ce se întâmplă acolo și automat va preciza în mediile din care face parte că pentru ea începe această activitate nouă. Oamenii din jur vor căuta să sugereze idei, din păcate multe din ele fiind negative „este greu”, „nu se ia din prima”, „parcările sunt grele”, „instructorul este dur”, „examinatorul te va pica”, „ai foarte mult de învățat”, „femeile nu conduc la fel de bine ca și bărbații”, „vârsta ta este prea îaintată pentru a învăța să conduci”, „am auzit ca…”, „dacă faci accident?” etc. În momentul în care suntem bombardați cu informații cu încărcătură negativă, cu relatarea unor experiențe care nu au fost trăite poate nici măcar de cei care ni le transmit sau cu situații care nu au fost gestionate corect, iar persoanele respective nu au pedagogia necesară, începe de fapt acumularea unor informații care se sedimentează în subconștient și care inevitabil declanșează o formă de stres permanent.
În momentul în care stresul apare la nivelul creierului, glanda suprarenală va răspunde mărind cantitatea de cortizol, deasemenea glanda medulosuprarenală va mări cantitatea de adrenalină, acești hormoni sunt eliberați în sânge și pregătesc organismul pentru situația „luptă sau fugi”.
În contextul în care noi avem nevoie de liniște și o gândire logică, este foarte greu să gestionăm procesul de învățare, să găsim soluții pentru situațiile care apar și să ne însușim noi abilități atâta timp cât creierul nostru este într-o stare de alertă și caută soluții pentru supravețuire.
Nu mai vorbim de momentul examenului unde nivelul de stres este foarte mare, iar capacitatea de a gestiona situațiile apărute în cele aproximativ 25 de minute va scădea direct proporțional.
Cum evit stresul și cum să abordez totul?
Tot ce ține de condus înseamnă de fapt procese raționale care se fixează după ce au fost stabiliți pași logici pentru învățare și apoi au fost realizate suficiente exerciții pentru a dobândi abilități sau reflexe. Pentru a folosi însă rațiunea la capacitate maximă este nevoie de mult calm, acesta va permite și organizarea, iar dacă există bună dispoziție eliberarea hormonală nu va fi mărită, iar procesul de gândire nu va fi afectat, astfel vor apărea efectele pozitive (rezultatele).

Despre noi

Suntem de peste 5 ani pe piața școlilor de șoferi din Bacău, iar experiența unora dintre instructorii noștri este mult mai mare. Și nu doar acest aspect este cel mai important, ci faptul că personalizăm pregătirea fiecărui cursant în funcție de nevoile sale.

Contacteaza-ne