Cum ar trebui sa se desfasoare procesul de scolarizare al unui cursant in cadrul unei scoli de soferi?

Ei bine aici sunt o serie de pași, care încep cu identificarea unei scoli de șoferi. La fel cum și noi oamenii suntem diverși și școlile vor fi diverse și vor avea modalități diferite de abordare și de lucru cu elevii.
Întotdeauna persoana care vrea să învețe să conducă și să obțină permisul este cea care prospectează piața.

Recomandările vin fie de la prieteni, colegi sau rude, fie le găsim în mediul online.
Sunt elevi care nu caută o școală anume ci un instructor anume, fapt care este într-adevăr important, dar chiar dacă instructorul este cel care are un contact direct cu elevul și pentru perioada mai lungă de timp, să nu uităm că în cadrul fiecărei școli de șoferi este o echipă care face posibilă funcționarea tuturor mecanismelor ținerii evidenței cursanților și menținerea legăturii cu celelalte instituții ale statului pentru îndeplinirea cadrului legal și pentru o bună și permanentă comunicare a informațiilor.

Lucrurile trebuie luate în ordine:
CURSUL DE LEGISLAȚIE – există un mit și anume acela „eu nu am fost la cursul de legislație”. Prietenii zic multe și este posibil să fie adevărat ce zic, dar dacă ne uităm în jurul nostru și vedem greșeli cu sau fără intentie, agresivitate în trafic și alte comportamente înseamnă că lipsește ceva din procesul de conștientizare.
Un curs de legislatie bine structurat nu doar că lămurește aspecte ce țin de regulile de legislație, dar ajută la formarea unui mecanism logic și oferă posibilitatea conștientizării efector atât pozitive cât și negative pe care le poate aduce o decizie luată în trafic.
Știm bine că există și acea posibilitate de a face chestionare pană le învățăm pe de rost, dar asta nu înseamnă că am și înțeles cum trebuie transpuse regulile în realitate.
Unii vor spune „Te învață instructorul”. Da, el te învață „o bază” cât să poți să ieși singur în trafic și sa fii în siguranță și sa promovezi examenul. Dar cele 15 ședințe (30 ore) de conducere nu sunt suficiente pentru a parcurge absolut toate situațiile și să luăm în calcul și faptul că gradul de aglomerație diferă de la o localitate la alta, în unele apar liniile de tramvai, în altele apar intersecții cu diverse adaptări, sunt reguli precum precum „verdele intermitent” sau „sensul giratoriu” nu sunt corect efectuate de toți participanții la trafic, sunt localități care vor avea locuri lipsite de vizibilitate și imprevizibile sau localități unde vom întâlni indicatoare pe care nu le avem în localitatea de proveniență.
ORELE DE CONDUCERE – aici sunt transpuse elementele analizate la cursul de legislație. Rolul instructorului auto nu este doar de a căuta calea cea mai simplă către permis, ci calea cea mai sigură către cunoaștere, către siguranță și responsabilitate.
Instructorul este totodată și modelul comportamental pentru viitorul șofer, iar puterea exemplului chiar contează, de aceea și temperamentul, modul de exprimare și modul de manifestare în trafic de la orele de conducere sunt cele care i se imprimă viitorului șofer ca și mod de exprimare verbală și nonverbală.
Este foarte importantă capacitatea psihologică și pedagogică a instructorului, fiindcă aceasta va fi cea care îl face adaptabil în ceea ce privește multitudinea de caractere și reacțiile pe care le vor avea cursanții. 
EXAMENELE – atât proba teoretică, cât și proba practică trebuie pregătite în timpul școlarizării, pentru ca simularea examenului la nivel de subconștient va face ca elementul surpriză să dispară pentru cursanți în timpul examenului, iar totodată aceaste simulări vor ajuta cursanții să învețe să gestioneze mult mai bine emoțiile.

Dezbaterea poate fi mult mai amplă, dar ce este important este să știm să începem acest proces de școlarizare privindu-l ca pe un ansamblu. Fiindcă a conduce înseamnă să insumezi o serie de cunoștințe și comportamente, să reușești să oferi manifestări înțelepte în trafic, iar deciziile trebuie sa fie permanent corecte.
Cu cât societatea evoluează, cu atât și acest aspect al vieții și anume „șoferia” trebuie privit cât mai responsabil, iar o școlarizare corectă poate însemna salvarea unor vieți.

Despre noi

Suntem de peste 5 ani pe piața școlilor de șoferi din Bacău, iar experiența unora dintre instructorii noștri este mult mai mare. Și nu doar acest aspect este cel mai important, ci faptul că personalizăm pregătirea fiecărui cursant în funcție de nevoile sale.

Contacteaza-ne